News

arrow Back to news overview

SoundAware '22 Recap: Grootste hits in commercials in 2022

Hitmuziek in reclames op radio en tv in 2022

20221109-SoundAware-Recap.png (67 KB)Het einde van het jaar nadert, dus het grote terugblikken kan beginnen. Bij SoundAware hebben we de jaarcijfers op een rij gezet en we komen tot mooie slotsommen. Wij presenteren de SoundAware ’22 Recap: hits in commercials!


Muziek in reclame werkt

Je staat er misschien niet elke dag bij stil dat er op de nationale radio- en tv-zenders in Nederland jaarlijks zo’n 5.170 uur aan commercials wordt uitgezonden. In ongeveer 90%(!) van al deze uren hebben we muziek gemeten. Van al die muziek hebben wij ongeveer 30% geïdentificeerd als ‘commercieel’, oftewel muziek die is uitgegeven als zelfstandig werk en als zodanig in de media een hit werd. Een hit betekent herkenbaarheid en die herkenbaarheid koppelen adverteerders graag aan hun merk. Duidelijk verhaal.
Wat ook een duidelijk verhaal is, is dat die adverteerders middels budgetten en boekingen bepalen hoe vaak hun commercials worden vertoond. Hoe vaak de hitmuziek daarmee te horen was, dát hebben wij in kaart gebracht.


Vakantievibes op de radio

LinkedIn 800x800 22RECAP2.png (583 KB)Het meest gedraaide commerciële werk in commercials op de Nederlandse radio in 2022 was 'Holiday', de hit van Madonna in de uitvoering van Kate Ryan. Het nummer werd gebruikt in de campagnes van Sunweb, en kwam in verschillende versies ruim 13.500 keer voorbij. Met recht een topper dus.
We vroegen bureau voor Media & Advertising Intelligence Adfact welke waarde deze radiocampagnes van Sunweb hadden: Adfact registreerde een totaalbedrag van € 3.321.439 bruto op radio alleen.
Ook op tv kwam Kate Ryans ‘Holiday’ in de Sunweb reclames voorbij. Bruto kostten die tv-commercials € 9.061.614. Dat is natuurlijk een fors bedrag, maar niet het hoogste voor tv. Die eer gaat naar een ander.


Tv still standing

LinkedIn 800x800 22RECAP.png (683 KB)Het meest gebruikt commerciële werk in een campagne op de nationale tv in 2022 was 'I'm Still Standing' van Elton John. Het nummer kwam voor in de commercials van IKEA, waarin IKEA jonge gezinnen in de hectiek van alledag een hart onder de riem steekt. Elton John kwam met de commercials ruim 20.700 maal op tv voorbij. Adfact becijferde dat IKEA daarvoor bruto € 11.240.494 heeft moeten betalen.

Down

If you need more info or if you’re interested in this service for your country and/or organization, use our contact details below or contact form to reach us.

Name *
Telephone *
E-mail address *
Your message *
Down

We are almost there...Please tell us who you are and what you are looking for, so we can help you in the best way possible!

Name *
Company name
Telephone *
Email address *
Choose demo *
Your request